shopping-cart cart-plus chevron-up chevron-down clock-o play-circle-o music bullhorn link bandcamp facebook instagram

Wagonmaniac logo

35H - Portalis

11-03-2023

35H - Portalis front cover

All aboard? 35H neemt je mee op een verrassende, muzikale trip. Een reis die bestaat uit veertien sterke nummers. Soms dansbaar, soms lekker tegendraads tegen je hersenpan schoppend, soms heerlijk om achteroverliggend weg te dromen, maar altijd weer is er iets interessant te horen. 35H laat je op ‘Portalis’ adembenemende klanktapijten ontdekken. Ear candy noemen de Britten het zo mooi en omdat we het zelf niet beter kunnen vertalen; wij ook.

Namedropping? Doen we eigenlijk niet graag omdat 35H echt wel een eigen smoel en geluid heeft, maar om je een idee te geven: denk dan aan pioniers uit de elektronische muziek als Kraftwerk, de virtuositeit van een Squarepusher, mooie synthklanken zoals die van Electric Youth en M83 en een dosis eigengereidheid van The Residents en Ozric Tentacles.

35H is het geesteskind van Hasselaar Sam Schellingen. 35H of ‘35 hundred’ verwijst naar de postcode van zijn geboortestad. Sam begon ongeveer een jaar geleden aan ‘Portalis’. Hij schreef de meeste nummers en maakte zijn muzikale vrienden warm om mee in het project te stappen. Gitarist Alain Terwingen -zijn collega van de band O Veux- zorgde niet alleen voor het snedige gitaarwerk, maar schreef ook de songs ‘Snuff’ en ‘Ozymandias’ Command’. Zo kreeg electrowave zijn verdiende plek op ‘Portalis’. Arn Bollen is de drummer en de componist van twee songs, ‘Caretaker’ en ‘Collapse’. Hij is trouwens de graficus die ‘Portalis’ visueel verrijkt. Futuristische, fantasierijke beelden begeleiden de veertien nummers gedurende de trip. O Veux-bassist Serge Hauglustaine zorgt voor de finishing touch met zijn vette basriffs. Luister maar eens naar opener ‘Better Life’ en ‘Give Your Dream a Shake’ en je weet wat we bedoelen.

De band ging voor ‘Portalis’ op zoek naar enkele gaststemmen. Marlies Vanderheyden is geweldig goed gecast voor ‘Snuff’. Philippe Chasseur is de intrigerende stem op ‘Heartbeat of a Cowgirl’. Sabina Toll klinkt even heerlijk als de jonge Björk van The Sugarcubes op ‘Heidi is on Drugs’ en ‘Give Your Dream a Shake’.

Wie van 35H een gezapig tripje verwacht, zit goed fout. Portalis is een wervelende vlucht over een heel divers landschap, maar toch passen al de composities wonderlijk mooi bij elkaar: verrassend, dwars, dromerig, weird, rustgevend, … en dat allemaal samen. De reizigers zullen na een luisterbeurt vaststellen dat ze eindelijk thuis zijn.

Wie denkt dat 35H met ‘Portalis’ haar terminus bereikt heeft, zit er helemaal naast. ‘Waves’ is de blauwdruk voor een nieuw traject met zangeres Anke Thomassen. De aankomst mag je -hopelijk tijdig- verwachten einde 2023.

Tracks

 1. Better Life
 2. Collapse
 3. The Moon, My Love
 4. Feel the Sun
 5. Snuff
 6. Schöneberg
 7. Heartbeat of a Cowgirl
 8. Heidi is on Drugs
 9. Time's Crawling
 10. Caretaker
 11. Doors in Germany
 12. Give Your Dream a Shake
 13. Ozymandias' Command
 14. Postlude

Media